بدون عنوان٬سکوت پرمعنا :چرا بعضی از هنرمندان اثارشان را بدون نام رها میکنند؟

آیا برای شما هم پیش امده که در موزه یا گالری های هنری وقتی به شناسنامه اثر نگاه میکنید متوجه شوید که نامی برای اثر انتخاب نشده و از واژگانی مانند «بدون عنوان» یا «Untitled» استفاده شده باشد؟اگر نام یک اثر هنری «بدون عنوان» باشد یعنی هنرمند از نام گذاری آن غفلت کرده است ؟

پاسخ این سوال خیر است. و دقیقا بر عکس .استفاده از نام بدون عنوان کاملا خود خواسته است و این انتخاب ظاهرا ساده عمیقا معنای زیادی را در برمیگیرد.هنر معاصر پر است از آثاری که با برچسب بدون عنوان معرفی میشوند.در هنر این انتخاب میتواند دلایل متعددی داشته باشد و البته بار معنایی اثر را تغییر دهد و از منظر زیباسی شناسی ٬فلسفی و یا حتی اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.

در بسیاری از مواقع از آن روست که هنرمند میل ندارد معنی کارش ٬ بیش از اندازه تعیین شود.هنرمند اثرش را در خلایی معنایی ارائه میدهدو فضایی را بوجود می اورد که مخاطب هنگام رو به رو شدن با اثر تلاش میکند تا ان را پر کند . فضایی معنا دار که برای ان پایانی تعیین نشده.

مارک روتکو٬معبد روتکو(۱۹۶۵-۶۶)٬عکاس : های کی روبرتسون

مارک روتکو هنرمند بزرگ اکسپرسیونیست انتزاعی ٬ تابلو های عظیم و پر احساس خود در معبد روتکو را بدون نام رها کرد گویی به مخاطب میگوید :«خودت این احساس را نام گذاری کن.»

در دنیای هنر معاصر ٬ بدون عنوان بودن دعوتیست برای غرق شدن در هنر بدون پیش داوری.درواقع هنرمند شمارا در بی نامی رها میکند تا خودتان داستان مورد علاقه تان را درباره ی ان اثر بسازید.یسن هوفمن در کتاب الفبای هنر امروز مینویسد : 

هنگامی که کمتر در مورد اثری گفته شود ٬ کار بیشتری به بازدید کننده سپرده میشود و نشان میدهد که اثر همواره در جریان ساخت است.بیان این باور است که معنی را شخص سومی تعریف میکند.اثر هر بار که دیده میشود در ذهن مخاطب از نو ساخته میشود.

 

17de940c30364521b040fbf63ea97d1c.jpg
الفبای هنر امروز٬ینس هوفمن٬ترجمه افرا صفا٬نشر نظر

بسیاری از منتقدین و هنرمندان معتقد اند که نامگذاری اثر باعث محدود شدن تفسیر مخاطب میشود. رولان بارت٬فیلسوف و منتقد فرانسوی٬در مقاله مشهورش با نام«مرگ مولف»استدلال میکند که معنی اثر نه در نیت هنرمند ٬بلکه در تجربه ی مخاطب شکل میگیرد. پس عنوان گذاری ممکن است تفسیر اثر را به سمت خاصی هدایت کند و ازادی مخاطب را محدود سازد.همچنین کلمنت گرینبرگ٬ منتقد بزرگ ٬ بر«نابگرایی»در هنر تاکید میکند و باور دارد که هنر باید از عنوان های توضیحی رها شود تا جوهر واقعی خود را آشکار سازد . در جنبش های مدرنیستی مانند مینیمالیسم یا اثار مفهومی ٬ عنوان اغلب حذف میشود تا توجه مخاطب صرفا به فرم ٬ ماده یا ایده ی اثر معطوف شود.و هنرمندان معتقد اند عنوان گذاری تمرکز بر ذات اثر را منحرف میکند.همچنین برخی از هنرمندان با خذف عنوان٬ به نقد ساختار های قدرت و اجتماع در دنیای هنر میپدازند.مثلا در دوازدهمین دوسالانه استانبول برای بزرگداشت گنزالس تورس نام«بدون عنوان»گذاشته شده بود.این نام بازتاب امید این دوسالانه به پر رنگ شدن نقش برداشت های فردی بود.

پس با نام ننهادن بر اثر میتوان مرزها را شکست ٬ شورشی برانگیخت و با مرگ مولف تولدی دوباره به مخاطب بخشید.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید